Frokostopskrifter 

Om margarine

 
Margarine ”blev opfundet” i Frankrig i 1869, og produktionen begyndte i Aarhus i Danmark i 1883 med Otto Mønsteds Margarine fabrik, hvor brandet OMA blev født.  Så margarine er ikke noget nyt levnedsmiddel, men en fødevare som har eksisteret i Danmark i mange år.


Margarine består hovedsagelig af en blanding af vegetabilske olier og fedtstoffer samt vand og mælk, eller kun vand. Det er en emulsion af typen ”vand i olie”, hvor de små vand-/mælkedråber er fint fordelt i olien/fedtet. Ud over dette indeholder de fleste margariner også salt, lecitin, aroma og A-og D-vitamin.


Olier og fedtstoffer

 

Flere forskellige olier og fedtstoffer kan anvendes som ingredienser i margarine, men de hyppigst anvendte er rapsolie, solsikkeolie, hørfrøolie, palmeolie samt kokosfedt. Olierne og fedtstofferne er de samme, som man kan købe ude i butikkerne, og som også indgår i en række andre fødevarer. De fleste margariner indeholder udelukkende vegetabilsk fedt, mens smør og blandingsprodukter også indeholder animalsk fedt.

 

Mælk

 

I de fleste margariner indgår en eller anden form for mælk, som bidrager med smag og aroma. Det kan være skummetmælk, valle, yoghurt eller tykmælk. Det er mælkeandelen i margarinen, som giver et temperatursignal i stegepanden, når fedtet varmes op. Alle Lätta-produkterne har et lavt fedtindhold, som gør, at de ikke kan anvendes til stegning eller bagning.

 

Salt

 

Salt fungerer både som smagsforstærker og konserveringsmiddel. Det er normalt kogesalt uden jod, som anvendes. Lätta-produkterne indeholder 1,5% salt.

 

Lecitin

 

Lecitin er både vand- og fedtopløseligt, og derfor hjælper det med til at blande fedt og vand. Lecitinet kommer oftest fra sojabønner. Det har ikke noget E-nummer men deklareres som lecitin eller sojalecitin. Lecitin kan købes i helsekostforretninger.

 

Aroma

 

Aroma bidrager til smagen! Aromastofferne, som findes i margarine, ligner dem, som findes i syrnet fløde.

A- og D-vitamin

 

Margarine indeholder ofte også A- og D-vitamin. En del af A-vitaminet udgøres af beta-karoten (et forstadium til A-vitamin), hvilket giver margarinen dens gule farve.

 

Øvrige ingredienser

 

I margarine kan der forekomme yderligere ingredienser.


- Kaliumsorbat (E202) er et konserveringsmiddel, som findens naturligt i umodne bær, det mindsker risikoen for mug. Det anvendes i letmargarine, som har et højt vandindhold. Hvis letmargarinen opbevares køligt i tætsluttende emballage uden at blive ”forurenet” med brødkrummer eller leverpostej, mugner det ikke.
- Mono- og diglycerider af fedt (E471) er et emulgeringsmiddel, som anvendes til letmargarine på grund af det høje vandindhold. Det har samme funktion som lecitin (se ovenfor).
- Gelatine er et protein, som hjælper til at binde vandet i letmargarine, som har et højt vandindhold. Gelatine giver margarinen en tilpas ensartet konsistens samt en god smelteproces og et godt udseende. Gelatine findes ofte i slik, konfekture, fromager, postejer samt medicinkapsler. Lätta indeholder ikke gelatine.
- I stedet for gelatine kan man anvende en form for stivelse, f.eks. maltodextrin, som er
spaltet stivelse, fremstillet af kartofler. Gelatinen kan også erstattes med tapiokastivelse, som udvindes af maniok.